Met Mixed en Koning Aap op muziekreis. A World Symphony is een ode aan festivals verspreid over de wereld. Waar muziek boven zichzelf wordt uitgetild, gevierd wordt, een feestelijk of spiritueel hoogtepunt vormt.
Deze cd voert je mee naar 13 landen, naar 13 festivals. Je gids zijn zangers, ensembles en orkesten die traditionele instrumenten bespelen en toch met hun tijd meegaan. Je hoort hun muziek op z’n bijzonderst in het hete zand bij Timboektoe, tijdens het festival voor ‘gewijde’ muziek in Fes, in de zigeunerwijk Ahirkapi in Istanbul op de eerste dag van de lente, op het Candelaria-feest in Veracruz, Mexico. Maar je hoort hem ook alvast hier. A World Symphony is een mooi begin van je verre festivalreis naar ...
01 Son De Madera
De stijlen fandango en son jarocho vormen de basis van de muziek die Son de Madera maakt. De groep komt uit de staat Veracruz en gebruikt onder meer fraaie, traditionele instrumenten uit oostelijk Mexico.
Landgenoten dichten haar bijna bovennatuurlijke gaven toe. In ieder geval is Kandia Kouyate een van de beste en meest charismatische zangeressen van Mali. Haar liederen zijn modern van geluid, maar geënt op de tradities van het Bambara-volk.
Een kleurrijk (Rangeela) zigeunerensemble uit India dat met hun opzwepende muziek een circus van troubadours, marionnettistes, koorddansers, berentemmers en fakirs in de steden en dorpen van de Tharwoestijn van Rajasthan in beweging zetten.
Yinon Muallem, in Israël geboren uit Iraakse ouders, belijdt zijn passie voor Istanbul. Zijn compositorisch talent en zijn ervaring als percussionist laat hij horen in ritmes en melodieën die hij leent uit Turkse, Indiase, soefi- en zigeunermuziek en klezmer.
De Nubische minderheid in Egypte vond zijn moderne uitlaatklep in de groep Salamat. De dansbare, met veel koperwerk opgesmukte muziek wordt in Cairo gesmeed tot pan-Egyptische eenheid in samenwerking met de veteranen van Les Musiciens du Nil.
Hanggai grijpt terug op traditionele liederen van de Mongoolse steppes, maar doet dat in een eigentijdse vorm. Een viool van paardenhaar, een tweesnarige luit en boventoonzang gaan samen met bijvoorbeeld elektrische gitaar, banjo en geluiden uit de computer.
De Garifuna zijn een etnische groep in Midden-Amerika met Indiaans en Afrikaans bloed. De Afrikaanse invloed is in hun cultuur nog duidelijk aanwezig. Het Garifuna Women’s Project, bijeengebracht door Ivan Duran, put uit die traditie in roots-popliedjes.
De liefde voor Perzische muziek bindt de acht muzikanten van het ensemble Chakavak. Ze opereren vanuit Canada en combineren hun ervaring in een diversiteit aan Perzische stijlen. Volksmuziek, klassiek en eigen moderne composities vormen het repertoire.
Rumba, naakt, ruw en gepassioneerd, het hart en de ziel van Afro-Cubaanse muziek gespeeld op claves, kisten, conga’s en zang door Clave Y Guaguancó, een orkest dat al meer dan 69 jaar lang de straten van Havana omtovert in een dansende en bezwerende menigte.
Ze is ver in de negentig, maar treedt nog steeds op. Zangeres Bi Kidude uit Zanzibar had destijds de moed tegen de strenge voorschriften van de islam in te gaan. Zo kon ze een boegbeeld van de zwierige taarab-stijl worden.
Zeventien man sterk is SambaSunda uit Bandung op Java, Indonesië. Een gamelan-orkest nieuwe stijl, met gongs, bamboefluit, zware percussie en wilde vocalen. Invloeden haalt de groep uit zowat de hele archipel én uit Braziliaanse samba.
De weidsheid van de Sahara is hoorbaar bij de Toeareg-groep Tartit. De vijf vrouwen en vier mannen wonen in de woestijn in de omgeving van Timboektoe (Mali). Tindé-trommels en gitaren dragen de tranceopwekkende muziek.
Het orkest Sogdiana is een uitstalkast. Twintig soorten instrumenten uit de volksmuziek van Oezbekistan zijn in gebruik bij het achttienkoppige gezelschap. En alsof dat allemaal al niet veel is, het heeft ook nog ruim 500 werken op het repertoire.