In 2001 verscheen de eerste druk van “Drumsolo, 35 jaar te laat naar bed” van Hans Waterman. Van misdienaar/scholier/padvinder naar de wereld van seks, drugs en rock-‘n-roll. Drummer Hans Waterman (1949) doet in deze autobiografie verslag van een wilde loopbaan die via onder meer Cuby & the Blizzards, Solution, de Jan Akkerman Band, The Pretty Things en Q65 loopt. Van levensbedreigende anarchie naar een wat rustiger vaarwater.
Na deze eerste uitgave verwierf het boek een cultstatus en was het lange tijd niet verkrijgbaar. Nu verschijnt de herziene editie geheel in kleur, met extra foto’s, een epiloog over de afgelopen 20 jaar en een discografie.
Reacties van de pers op de eerste druk:
‘Een prachtboek en ook nog zeer goed geschreven.’ - Barend & Van Dorp
‘Het is een boek vol met hilarische verhalen.’ - OVT - VPRO
‘We nemen dit boek in dank af.’ - Ophef en Vertier - VARA
‘Een heel bijzonder boek.’ - De Gelderlander
‘Ik heb het met erg veel plezier gelezen.’ - Schiffers FM – AVRO
‘Wat een tijd!’ - HP/De Tijd
Drumsolo : 35 jaar te laat naar bed / Hans Waterman ; tekstredactie: Wouter Bessels. - Derde herziene druk met epiloog, Assen : Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, 2020. - 224 pagina's : illustraties ; 21 cm.
Hans Waterman (1949) is een Nederlandse drummer van internationale klasse met een indrukwekkende staat van dienst. In dit boek beschrijft hij zijn muzikale carrière, eerst rhythm & blues bij 'Cuby & the Blizzards' (1965-1968, met Harry Muskee, Eelco Gelling en Herman Brood), daarna meer symfonische jazzrock bij 'Solution' (1970-1983) en ten slotte als begeleider van Jan Akkerman (1983-1986) en de Engelse 'The Pretty Things' (1986-1994). Tussendoor komen nog vele facetten van de rock & roll aan bod, zoals
ontmoetingen met Van Morrison en Jimi Hendrix, onbetrouwbare managers, het leven 'on the road' en natuurlijk de onvermijdelijke groupies en drugs. Een interessant leven, eerst in het centrum van de Nederlandse popmuziek, daarna meer in de commerciële periferie, maar nog altijd in dienst van de muziek. Watermans drumwerk is beter dan zijn schrijfstijl ('een schraal leefbudget', 'de drukkende zwaartekracht van het verleden'), maar daarvan afgezien is dit een bijzonder interessant en zeer onderhoudend beeld van de glorietijd van de Nederlandse popmuziek. Geïllustreerd met zowel kleuren- als zwart-witfoto's. Deze 3e, herziene druk is uitgebreid met een ruime epiloog uit 2020.